Programma 's

Klimaatvriendelijke stad

Risico

Maatregel

Netcongestie (teruglevering)
Doordat er steeds meer energie opgewekt is, is een netcongestieproblematiek in de regio Utrecht ontstaan. Hierdoor kunnen we (grote) opwek- projecten (zon op dak, zonneveld en wind) mogelijk niet tijdig aansluiten op het net met als gevolg dat we minder duurzame elektriciteit kunnen opwekken.

  • In RESU16 verband wordt samen met Stedin naar een programmering van opwekprojecten gekeken in relatie met de investeringen die worden gedaan in het oplossen van de knelpunten in het elektriciteitsnetwerk. De gemeente zelf kijkt of we met maatregelen zoals slimme opslag of het stimuleren van oplossingen ‘achter de meter’ de belasting op het net kunnen verminderen.

Netcongestie (afname)
Het stroomnetwerk zit aan maximale capaciteit waardoor nieuwe aansluitingen beperkt mogelijk zijn. Dit heeft grote consequenties voor de ontwikkeling van de stad.

  • Er wordt gewerkt aan een plan van aanpak voor netcongestie met concrete maatregelen voor korte en lange termijn. Zoals afspraken met bedrijven met grote elektriciteitsaansluitingen over de realisatie van flexibiliteit of het realiseren van een groot HS/MS station ten noorden van Utrecht.

Maatschappelijke ontwikkelingen
In 2022 en begin 2023 zorgde de stijging van de energieprijzen bij bewoners en bedrijven voor veel urgentie om te verduurzamen. Nu de prijzen weer dalen, zien we dat ook terug in het gedaalde aantal maatregelen om energie te besparen.

  • We zorgen voor continuïteit in het aanbod van de Gemeente Utrecht om bewoners en ondernemers te helpen energie te besparen en schalen op wanneer de vraag aantrekt. Daarnaast blijven we met communicatiecampagnes de urgentie van energie besparen bij de Utrechtse bewoners en ondernemers voor het voetlicht brengen en gidsen hen bij het zetten van stappen. Extra landelijke middelen zijn in 2023 en 2024 beschikbaar om bewoners te stimuleren aan de slag te gaan met energie besparen.

Vertraging of ongunstige aanpassingen in de wetgeving (onder andere warmtewet, wet gemeentelijke instrumenten en energiewet).

  • Actieve bijdrage aan de wetteksten voor warmtewet en andere wetgeving via G4 en VNG.

Door onzekerheid over voldoende subsidie en de nodige afspraken met Eneco vertraagt de besluitvorming over Overvecht-Noord. Beide zijn nodig om een goed aanbod te kunnen doen aan bewoners.

  • Er is een extra subsidie aangevraagd bij de rijksoverheid. Afhankelijk van de subsidie kan het project aardgasvrij Overvecht Noord wel of niet volledig worden gerealiseerd.

Er is een schaarste voor personeel op de arbeidsmarkt voor de energietransitie. Dit kan consequenties hebben voor doorlooptijden van projecten.

  • Voor het werven van eigen personeel zijn we bezig met het uitbreiden van de  wervingscampagne.
Deze pagina is gebouwd op 11/08/2023 12:43:23 met de export van 11/08/2023 12:22:10