Doelstellingen

Raad en college

Raad en college

De gemeenteraad en het college van b&w vormen samen een betrouwbaar bestuur van de stad.

Beleidskader

Deze doelstelling komt voort uit onderstaande beleidsdocumenten:

Beleidsdocument

Vastgesteld

Toelichting

Beleidsnota Standaard voor de beleidscyclus

2023

Kaders ten behoeve van de rolverdeling tussen raad en college, en duidelijke afspraken over sturen en verantwoording van beleid.

Raadstoets Bewoners en Bestuur
M249 Overnemen aanbevelingen raadstoets Bewoners en Bestuur Utrecht

2023

De aanbevelingen zoals verwoord in de Raadstoets Bewoners en Bestuur in goed overleg met raad over te nemen en te verwerken in de P&C documenten Betrouwbare Overheid.

Effectindicatoren

Externe indicator
Uitgebreidere informatie over de externe indicator die betrekking heeft op deze doelstelling is te vinden in de Utrecht Monitor.

Nieuwe interne indicator
Bij de eerstvolgende gelegenheid zal conform motie M367 Doeltreffende raad Utrecht - iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl) een interne indicator worden opgenomen die de uitkomsten van het jaarlijkse raadsledenonderzoek gaat weergeven. Dit raadsledenonderzoek wordt in 2023 voor het eerst in deze vorm gehouden en zal jaarlijks worden herhaald. Op basis van de resultaten zullen ambities en maatregelen worden geformuleerd om de werkdruk te verminderen en het algehele welzijn van raads- en commissieleden te verbeteren.

Activiteiten

Om onze doelstelling te bereiken, gaan wij het volgende doen:

Nieuwe activiteiten in het begrotingsjaar

  • Formuleren van doelstellingen en ambities ten aanzien van het functioneren van de raad op langere termijn waarbij wordt overwogen ook belangrijke partners uit de stad en de regio te betrekken.
  • Met de uitbreiding van het democratieprogramma richt de raad zich op jongeren in opmaat naar hun eerste keer stemmen. Het democratieprogramma ondersteunt het burgerschapsonderwijs en verbindt het aan de lokale democratie.
  • Inwoners erkennen de positie ook doordat de raad zich regelmatig losmaakt van besluitvormingsprocessen, door werkbezoeken, raad in de wijk en wijkspreekuren waarin de raad inwoners actief opzoekt om te horen wat er speelt.

Activiteiten die we niet meer doen

Niet van toepassing

Activiteiten die we blijven doen

Gemeenteraad:

  • De raad zorgt voor goede zichtbaarheid om te bereiken dat inwoners de gemeenteraad en de raadsleden herkennen. Daarvoor positioneert de raad de leden duidelijk in hun ambt via de eigen communicatiekanalen (website en sociale media). Incidenteel zal de raad het werk van de raadsleden in campagnes laten zien.
  • Door transparante en overzichtelijke besluitvorming te organiseren en inwoners uit te nodigen bij raadsinformatiebijeenkomsten, hoopt de raad op begrip van inwoners van het proces en de overwegingen van de raad. De raad zet in op laagdrempelige manieren om inwoners invloed te laten uitoefenen op het raadsproces.
  • De gemeenteraad zet zich in voor realistische verwachtingen van het contact met de raad, een hartelijke ontvangst in het stadhuis en een nette afhandeling van contact zodat inwoners ervaren dat de gemeenteraad er echt voor hen is.
  • College van B&W:
  • Het college voert het dagelijks bestuur van gemeente Utrecht binnen de kaders die door de gemeenteraad zijn vastgesteld.
  • Het college komt wekelijks bijeen voor besluitvorming.
  • Het college zet de komende jaren in op de uitvoering van het coalitieakkoord ‘Investeren in Utrecht’ waarbij de aanpak van de groeiende ongelijkheid in de stad, de grote woningnood en de klimaatcrisis de belangrijkste 3 onderwerpen zijn om een levendige leefbare stad te blijven.
  • De planning van de uitvoering van het coalitieakkoord wordt inzichtelijk gemaakt in de P&C cyclus.
  • Het college informeert de gemeenteraad onder andere via raadsbrieven over de voortgang, toezeggingen en actuele ontwikkelingen.
  • Collegeleden vertegenwoordigen het gemeentebestuur bij uiteenlopende gelegenheden op de diverse beleidsterreinen.
  • Het college betrekt de inbreng van inwoners, ondernemers en organisaties bij hun werkzaamheden.
  • Ook in 2024 worden voor de collegeleden (gezamenlijke) thematische werkbezoeken en kennismakingen/ontmoetingen met stedelijke en regionale partners georganiseerd.
  • Het college is verantwoordelijk voor een nauwkeurige en transparante uitvoering van de referendumverordening.

Financiën Raad en college

Binnen deze doelstelling zijn er geen verschillen groter dan 0,5 miljoen euro of meer dan 10% van de baten en lasten.

Beïnvloedbaarheid

De grafiek hieronder laat zien welk percentage van de lasten van deze doelstelling beïnvloedbaar is.

Voor het jaar 2024 was de doelstelling Raad en college voor 8 procent beïnvloedbaar. Voor het jaar  2025 voor 8 procent beïnvloedbaar Voor het jaar  2026 voor 8 procent beïnvloedbaar Voor het jaar  2027 voor 8 procent beïnvloedbaar

Binnen deze doelstelling is slechts een beperkt deel van de lasten beïnvloedbaar. De kosten voor college en raad, zoals personeelskosten, raadsvergoedingen en fractiebijdragen zijn grotendeels wettelijk verplicht of liggen vast in verordeningen. De raad kan deze verordeningen wijzigen. Beïnvloedbaar zijn ook de bijdragen aan de volksfeesten. Dit zijn bijvoorbeeld de intocht van Sinterklaas, 4 mei viering, bevrijdingsfestival, de carnavalsoptocht en de Sint Maartensprocessie. Via subsidie aan vrijwilligersorganisaties en bewonersactiviteiten draagt onze gemeente Utrecht hieraan bij. Bezuinigingen op deze bijdragen zouden ten kosten kunnen gaan van verbinding met de stad en het behoud van tradities.

Deze pagina is gebouwd op 11/08/2023 12:43:23 met de export van 11/08/2023 12:22:10