Programma 's

Passende ondersteuning en opvang

Risico's

Maatregelen

Het tijdig bieden van zorg, ondersteuning en opvang op maat staat onder druk met, vooral bij de Wmo, oplopende wachtlijsten. De vraag neemt toe en is sterk afhankelijk van externe factoren als prestatiedruk, vergrijzing en inzet op langer thuis wonen. Daarnaast neemt zorgduur en opvang toe door complexere problematieken krapte op de woningmarkt waardoor uitstroom stagneert. Ook is er krapte op de arbeidsmarkt waardoor druk op zorg toeneemt.
Dit kan leiden tot verergerde problematiek, mensen op straat langer verblijf in (duurdere) niet passende vormen van zorg en/of niet kunnen inburgeren.  

  • Samen met partners zoeken hoe we hulpvragen zoveel mogelijk in het gewone leven, met lichtere ondersteuning en door meer opgavegericht en integraal werken kunnen oplossen
  • Collectieve aanpak opvoedondersteuning bestendigen en met partners in gesprek over normaliseren en prestatiedruk.
  • Vanuit “Werk voor iedereen” specifiek voor het sociaal domein onderzoek doen naar achterliggende oorzaken en oplossingsrichtingen, waaronder digitalisering. Dit wordt uitgewerkt in een plan Utrecht Zorgt.

Vanuit de landelijke akkoorden IZA, WOZO en GALA wordt de druk op sociaal domein groter. Omvang is vooraf moeilijk in te schatten, als ook het feit of gemeenten hiervoor voldoende worden gecompenseerd.

  • Bij de uitwerking van deze akkoorden in transformatieplannen worden aannames gemaakt op effect op sociaal domein, en deze worden ook gemonitord. Indien nodig wordt hier de lobby op ingezet.

Landelijk Houdbaarheidsonderzoek Wmo moet nog worden uitgevoerd en eigen bijdrageregeling Wmo is nog niet op alle vlakken helder. Dit zorgt voor onzekerheid over landelijke kaders en financiën op de lange termijn.

  • Actieve lobby indien gewenst en mogelijk G4- of VNG-verband
Deze pagina is gebouwd op 11/08/2023 12:43:23 met de export van 11/08/2023 12:22:10