Programma 's

Kansrijk opgroeien

Risico

Maatregel

Het tijdig bieden van hulp en ondersteuning komt verder onder druk te staan door de toegenomen vraag naar jeugdhulp en een taakstelling die voorkomt uit de Hervormingsagenda Jeugd die in de Algemene Leden Vergadering van VNG op 14 juni 2023 is vastgesteld.

Bovendien is nog onzeker of de aanvullende compensatie van gemeenten voor jeugdzorg. voor de jaren 2023 t/m 2025 vanaf 2026 wordt voortgezet.

Samen met taskforce jeugd maatregelen verkennen waarmee transformatie een impuls krijgt en kunnen besparen. Te eenzijdig besparen op korte termijn kan leiden tot grotere uitgaven op langere termijn en druk op de inhoudelijke transformatie.
Samen met partners zoeken hoe we hulpvragen zoveel mogelijk in het gewone leven, samen met het informele netwerk, met lichtere ondersteuning en door meer opgavegericht en integraal werken kunnen oplossen.
Collectieve aanpak opvoedondersteuning bestendigen en met partners in gesprek over normaliseren en prestatiedruk.

Lobby richting Rijk op inzet andere domeinen die van invloed zijn op de vraag naar jeugdhulp, zoals wonen en bestaanszekerheid.

Met ingang 1 januari 2024 worden naar verwachting twee landelijke ontwikkelingen doorgevoerd: een landelijk tarief voor jeugdbescherming en jeugdreclassering en een caseloadverlaging waardoor meer jeugdbeschermers nodig zijn. Er zijn op korte termijn geen beleidskeuzes mogelijk voor gemeenten omdat dit landelijke afspraken zijn. Dit leidt mogelijk tot een financieel tekort voor alle gemeenten.

Met andere gemeenten en VNG middels lobby invloed uitoefenen op dezelandelijkeontwikkeling.

Door krapte op de arbeidsmarkt staat de personele capaciteit bij ons en onze partners onder druk. Dit kan leiden tot langere wachttijden waardoor jeugdigen en gezinnen niet tijdig de juiste hulp en ondersteuning kunnen krijgen.
Dit geldt voor partners binnen het jeugddomein maar ook binnen het onderwijs.

We werken nauw samen met onze partners die samen inzetten op werving en behoud van professionals.
Voor het onderwijs doen we dit door middel van de aanpak ‘Utrecht leert!’

Door stijgende bouwkosten en gelijkblijvende rijksvergoedingen vallen bouwprojecten voor onderwijshuisvesting duurder uit.

We voeren een lobby bij het Rijk om de vergoeding bij te stellen.

De bibliotheek kampt met mogelijketekorten in de bedrijfsvoering, onderhoud en andere kosten.

In de begroting 2023 hebben we 1 miljoen euro gereserveerd als risicodekking om dit op te vangen zonder majeure besluiten. Dit is onderdeel geworden van de subsidiebeschikking voor 2023 en de verwachting is dat dit toereikend is. Ondertussen worden de gemeentebrede indexeringen toereikender om een deel van de inflatie en prijsstijgingen structureel op te vangen. De gemeente is daarnaast bezig om een nieuwe visie en governance vorm te geven voor de bibliotheekfunctie waarin om te sturen op het behalen van de gestelde doelen met de beschikbare middelen.

Deze pagina is gebouwd op 11/08/2023 12:43:23 met de export van 11/08/2023 12:22:10