Doelstellingen

Jeugdbescherming

Jeugdbescherming

Als veilig opgroeien en ontwikkelen van jeugdigen wordt bedreigd en vrijwillige hulpverlening niet toereikend is, dan worden gezinnen en jeugdigen ondersteund door Jeugdbescherming en/of Jeugdreclassering.

Beleidskader

Deze doelstelling komt voort uit onderstaande beleidsdocumenten:

Beleidsdocument

Vastgesteld

Toelichting

Raadsbrief Geactualiseerde Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling

2021

De wijze waarop de 26 samenwerkende gemeenten in de regio Utrecht en hun maatschappelijke partners samenwerken aan zorg en veiligheid voor mensen die te maken hebben met huiselijk geweld en kindermishandeling.

Voor deze doelstelling is nieuw beleid in de maak.

Effectindicatoren

Uitgebreidere informatie over indicatoren die betrekking hebben op deze doelstelling is te vinden: niet van toepassing.

Activiteiten

Om onze doelstelling te bereiken, gaan wij het volgende doen:

Nieuwe activiteiten in het begrotingsjaar

  Voorbereiden om Expertiseteams Veiligheid Utrecht (EVU, vroeger pilot ketenversnelling) uitbreiden naar de hele stad om zo de jeugdbeschermingsketen te vereenvoudigen.

  • Uitvoering beleidsnota Jeugd.
  • Voorbereiding nieuwe bovenregionale subsidietender jeugdbescherming, jeugdreclassering en Veilig Thuis (huidige subsidieperiode loopt tot 2025) (gereed in Q4 2024).

Activiteiten die we niet meer doen

Nog niet bekend. De kaders voor het traject om te komen tot een houdbaar sociaal domein zijn door de raad vastgesteld met de voorjaarsnota 2023 inclusief de amendementen ‘Utrecht basis is een absoluut minimum bij bezuinigingen’ en ‘de mogelijkheid tot een bredere dialoog’. Een eerste slag op de uitwerking van deze kaders wordt gemaakt in beleidsnota’s, waaronder de nota Jeugd en de nota’s van uitgangspunten subsidietenders. Deze worden vanaf het vierde kwartaal aan de raad voorgelegd. Bij de uitwerking worden inwoners en partners betrokken conform laatstgenoemde amendement. De raad bewaakt de samenhang en voortgang op de hervorming en stelt waar nodig bij. De uitgewerkte plannen leggen wij uiterlijk met de voorjaarsnota 2024 voor aan de raad ter vaststelling, waarna de implementatie volgt. De voorstellen kunnen, net als de uitkomsten van de taskforce Jeugd, leiden tot het verminderen of wijzigen van activiteiten in het sociaal domein.

Activiteiten die we blijven doen

  • Samen Veilig Midden Nederland (SVMN), William Schrikker Stichting (WSS) en Leger des Heils Jeugdbescherming en jeugdreclassering (LJ&R) voeren jeugdbeschermings-en jeugdreclasseringstaken en het advies-en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling uit.
  • SVMN investeert flink in de bovenregionale werving van nieuwe jeugdbeschermers en in een stevig bovenregionaal inwerkprogramma, onder andere in het kader van de te realiseren caseloadverlaging.

  Volgen van het Koersprogramma ‘Samen doen wat helpt’ van Samen Veilig Midden Nederland (SVMN) dat voortbouwt op het Veranderprogramma van SVMN.

  • Inzet op de samenwerking tussen de GI's en andere jeugdpartners, onder andere op een zo snel en soepel mogelijke toeleiding naar passende jeugdhulp. Hiervoor zetten we de doorbraakaanpak door.
  • Leveren van bouwstenen voor de landelijke ontwikkeling van toekomstscenario kind- en gezinsbescherming met de EVU-teams, Lokalis, SVMN, WSS, LJ&R en Raad voor de Kinderbescherming.
  • Aanbieden van preventieve programma's om de effecten van scheidingen op kinderen zo klein mogelijk te houden.
  • Samenwerken met de Raad voor de Kinderbescherming en de Rechtbank aan het Uniform (Jeugd)hulpaanbod (UHA), een samenwerking in de keten van jeugdhulp en rechtspraak.  
  • Deze activiteiten voeren we uit in samenhang en afstemming met programma Passende Ondersteuning, beschreven in het hoofdstuk laagdrempelige basiszorg (vrouwenopvang, versterking CSG en Veilig Thuis).

Financiën Jeugdbescherming

In onderstaande tabel zijn de verschillen in de baten, lasten en reserves ten opzichte van begrotingsjaar 2023 toegelicht.

x €1.000

Toelichting verschillen

Bedrag

I/S

Lasten

SAVE: in 2023 is 1,5 miljoen euro opgenomen voor de pilot kind- en gezinsbescherming/EVU.

-1.500

I

Reserves

Onttrekkingen

Uit 2022 zijn POK-middelen meegenomen naar 2023 voor de inzet van de pilot kind-en gezinsbescherming/EVU.

-1.200

I

Beïnvloedbaarheid

De grafiek hieronder laat zien welk percentage van de lasten van deze doelstelling beïnvloedbaar is.

Voor het jaar 2024 was de doelstelling Jeugdbescherming voor 25 procent beïnvloedbaar. Voor het jaar  2025 voor 25 procent beïnvloedbaar Voor het jaar  2026 voor 25 procent beïnvloedbaar Voor het jaar  2027 voor 25 procent beïnvloedbaar

SAVE (passende jeugdbescherming, jeugdreclassering en veilig thuis). Veilig thuis is hiervan een wettelijke taak, de uitvoering ligt bij Samen Veilig Midden Nederland. Ook hier is het uitgangspunt preventie, ter voorkoming van duurdere specialistische hulp (wettelijke taak), via buurtteams en partijen in de sociale basis.

Deze pagina is gebouwd op 11/08/2023 12:43:23 met de export van 11/08/2023 12:22:10