Doelstellingen

Betrokken Utrechters

Betrokken Utrechters

Utrechters zijn actief in de eigen omgeving en/of oefenen invloed uit op gemeentelijke plannen, beleid en uitvoering in hun buurt, wijk, en/of stad.

Beleidskader

Deze doelstelling komt voort uit onderstaande beleidsdocumenten:

Beleidsdocument

Vastgesteld

Toelichting

Samen stad maken

2019 en 2021

Actieprogramma participatie en initiatief.

Initiatievenfonds

2015

Subsidieregeling om kleine en grote initiatieven in straat, buurt en stad te stimuleren.

Voor het deel buurt- en wijkgericht werken is nieuw beleid in de maak

Effectindicatoren

Activiteiten

Om onze doelstelling te bereiken, gaan wij het volgende doen:

Nieuwe activiteiten in het begrotingsjaar

 Uitvoering nota buurt- en wijkgericht werken, inclusief de buurtagenda’s, versterken van het wijkwethouderschap en het versterken van de rol en positie van de wijkenorganisatie. De nota buurt- en wijkgericht werken is in het 4e kwartaal 2023 naar de raad gestuurd. Als de raad de nota heeft vastgesteld, start de uitvoering (gereed in 2024-2026).

 Evaluatie burgerberaad over de jaarwisseling 2024/2025 (gereed in Q4 2024).

  • Versterken van online participatie en uitbreiden van huidig aanbod op ons digitale participatieplatform DenkMee Utrecht (gereed in Q4 2024).
  • Starten met een reflectiegroep voor de uitvoering van Samen stad maken. De reflectiegroep bestaat uit betrokken bewoners, experts op het gebied van participatie en initiatief en ambtenaren (gereed in Q2 2024).
  • Verbeteren van het participatieplan en -verslag (gereed in Q4 2024).
  • Aanpassen van de participatie- en inspraakverordening op basis van het beleidskader Samen stad maken (gereed in Q3 2024).

Activiteiten die we niet meer doen

Niet van toepassing

Activiteiten die we blijven doen

 Faciliteren van bewoners en organisaties bij hun initiatieven in buurt, wijk en stad met onder andere het Initiatievenfonds.

 Laagdrempelige dienstverlening aan inwoners en ondernemers via het wijkbureau. Inwoners kunnen terecht met vragen, meldingen of ideeën over hun leefomgeving en kunnen terecht op het wijkspreekuur van de wijkwethouder.

 Kennis van de buurten samen met de stad verbinden en vertalen naar wat nodig is in buurten.

  • Het wijkbureau openstellen als netwerkplek voor medewerkers en professionals in de wijk om kennis en kunde over de Utrechtse buurten uit te wisselen en samen te laten komen.

 Met bewoners, ondernemers en organisaties die actief zijn in de wijk terugkijken op de uitvoering van de buurtagenda’s, prioriteiten bepalen voor het vervolg en bijsturen waar nodig.

  • Ondersteunen, faciliteren en doorontwikkeling van wijkplatforms.

 Uitvoering burgerberaad over de jaarwisseling 2024/2025.

 Doorgaan met online participatie via onder andere ons digitale participatieplatform DenkMee.

  • Werken aan het vakmanschap van onze medewerkers op het gebied van Samen stad maken door trainingen, participatieadvies en kennisbijeenkomsten.

Financiën Betrokken Utrechters

In onderstaande tabel zijn de verschillen in de baten, lasten en reserves ten opzichte van begrotingsjaar 2023 toegelicht.

x €1.000

Toelichting verschillen

Bedrag

I/S

Lasten

Wijkbureaus: Burgerberaad en budget uitvoering uitkomst burgerberaad (2023: 0,1 miljoen euro en 2024: 0,8 miljoen euro)

702

I

Wijkbureaus: betreft een budgetimpuls voor wijk en buurtaanpak (2023: 0,8 miljoen euro en 2024: 1,1 miljoen euro). De budgetimpuls is toegekend voor vier jaar (2025: 1,4 miljoen euro en 2026 1,4 miljoen euro).

283

I

Beïnvloedbaarheid

De grafiek hieronder laat zien welk percentage van de lasten van deze doelstelling beïnvloedbaar is.

Voor het jaar 2024 was de doelstelling Betrokken Utrechters voor 38 procent beïnvloedbaar. Voor het jaar  2025 voor 42 procent beïnvloedbaar Voor het jaar  2026 voor 46 procent beïnvloedbaar Voor het jaar  2027 voor 45 procent beïnvloedbaar.   

De beïnvloedbare ruimte binnen deze doelstelling betreft de structurele middelen voor het Initiatievenfonds en de bij het coalitieakkoord beschikbaar gestelde incidentele middelen voor Samen stad maken en de Wijk- en buurtaanpak inclusief de buurtagenda’s. Het Initiatievenfonds is voor lokale (wijk-)initiatieven van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisatie. Het gaat om initiatieven in het sociale domein en in het ruimtelijke domein.

Deze pagina is gebouwd op 11/08/2023 12:43:23 met de export van 11/08/2023 12:22:10