Doelstellingen

Op eigen manier en niveau sporten

Op eigen manier en niveau sporten

Inwoners kunnen op hun eigen manier en niveau sporten en bewegen in een veilige omgeving.

Beleidskader

Deze doelstelling komt voort uit onderstaande beleidsdocumenten:

Beleidsdocument

Vastgesteld

Toelichting

Utrechtse Sportagenda

2021

De Utrechtse Sportagenda brengt focus in het sportbeleid van de gemeente Utrecht. In de sportagenda wordt het accent gelegd op vijf kernthema’s waar de komende jaren aan wordt gewerkt.

Sportakkoord Utrecht

2019

Het Utrechts Sportakkoord geeft door middel van speerpunten impulsen op bestaand beleid. Met een brede alliantie van sport, maatschappelijke organisaties en het

bedrijfsleven zijn gezamenlijke ambities geformuleerd. Momenteel wordt gewerkt aan een herijking van het sportakkoord.

Effectindicatoren

Activiteiten

Om onze doelstelling te bereiken, gaan wij het volgende doen:

Nieuwe activiteiten in het begrotingsjaar

  • Publicatie van de nota van uitgangspunten en selectie van uitvoeringspartner voor subsidie sport, bewegen en verenigingsondersteuning (gereed in 2024).

 Ontwikkelen van een Utrechts beweegprogramma op scholen (gereed in 2024).

  • Met het onderzoeksprogramma Vital@2040 werken we aan het verbeteren van de financiële toegankelijkheid van sport (gereed in 2024).
  • Verbetertraject om de armoederegelingen op het gebied van sport te vereenvoudigen, waarbij we inzetten op een laagdrempelige en effectieve infrastructuur (gereed in 2024).  

  We verzamelen voorbeelden van sportaanbieders over solidariteit.  

  • Oplevering Plan van Aanpak Sociaal Veilige Sport (gereed in Q2 2024).

Activiteiten die we niet meer doen

Niet van toepassing.

Activiteiten die we blijven doen

  • Inzet van SportUtrecht op het gebied van sportstimulering, verenigingsondersteuning (ter versterking en behoud van de vitaliteit van de sportaanbieder) en talentontwikkeling.
  • Met het Utrechts Sportakkoord (loopt van 2023 t/m 2026) zetten we in op het versterken van het fundament van de sport, een groter bereik en meer zichtbare betekenis.
  • Investeren in een positieve sportcultuur, waarin iedere sporter veilig en met plezier kan sporten met een divers aanbod waardoor ieder kind en volwassene haar/zijn talent kan ontwikkelen
  • Inzetten op het verhogen van zwemvaardigheid door het aanbieden van een ruim aanbod van zwemles in de baden, het schoolzwemmen en zwemlespakket.
  • Inzet op een breed, divers en laagdrempelig sportaanbod voor alle Utrechtse kinderen, zodat talent van onderaf zijn of haar weg kan vinden.
  • Inzet op talentontwikkeling via het stimuleren van kennisdeling en samenwerking. En het faciliteren van initiatieven.
  • In Overvecht blijven we extra inzetten op het verstevigen van het bestaande netwerk en willen we meer zicht krijgen op de behoefte van de wijkbewoners die onvoldoende sporten en bewegen
  • We behouden en versterken de jaarlijks terugkerende sportevenementen in Utrecht, met aandacht voor thema's zoals gezonde voeding, duurzaamheid en de impact op de omgeving.
  • We subsidiëren schoolsportevenementen waarbij kinderen kennismaken met sporten en bewegen.

Financiën Op eigen manier en niveau sporten

Binnen deze doelstelling zijn er geen verschillen groter dan 0,5 miljoen euro of meer dan 10% van de baten en lasten.

Beïnvloedbaarheid

De grafiek hieronder laat zien welk percentage van de lasten van deze doelstelling beïnvloedbaar is.

Voor het jaar 2024 was de doelstelling Op eigen manier en niveau sporten voor 18 procent beïnvloedbaar. Voor het jaar  2025 voor 77 procent beïnvloedbaar Voor het jaar  2026 voor 80 procent beïnvloedbaar Voor het jaar  2027 voor 83 procent beïnvloedbaar

De structurele ruimte in de begroting is aanzienlijk, aangezien het voor een groot deel gaat om taken die niet wettelijk verplicht zijn. Schrappen van budget van deze doelstelling (topsport, talentontwikkeling, sportstimulering en sportevenementen) heeft als gevolg dat de beleidsdoelen voor bewegen en sporten naar beneden aangepast moeten worden. Voor sportevenementen en topsportevenementen geldt dat het voornamelijk om subsidies gaat voor het mogelijk maken en stimuleren van sportevenementen. Het schrappen van deze budgetten is op termijn mogelijk, rekening houdend met een aantal meerjarige (project)subsidies, en is voornamelijk van invloed op het aantal sportevenementen dat binnen de gemeente Utrecht wordt georganiseerd. Voor het onderdeel sportstimulering geldt dat een groot deel van de middelen te maken heeft met het sportakkoord, waarvoor ook middelen vanuit het Rijk beschikbaar worden gesteld. Stoppen met deze taak en/of budget heeft als consequentie dat deze externe middelen ook (deels) komen te vervallen. Daarnaast bestaat een groot deel van deze middelen uit subsidie aan de uitvoeringsorganisatie. Ook deze middelen zijn beïnvloedbaar waarbij rekening gehouden wordt met de richtlijnen van de ASV en meerjaren-opdracht. De huidige opdracht loopt t/m 2024.

Deze pagina is gebouwd op 11/08/2023 12:43:23 met de export van 11/08/2023 12:22:10