Doelstellingen

Toegankelijke sportvoorzieningen

Toegankelijke sportvoorzieningen

Gelijk aan de groei van de stad heeft Utrecht voldoende, goede en toegankelijke sportvoorzieningen.

Beleidskader

Deze doelstelling komt voort uit onderstaande beleidsdocumenten:

Beleidsdocument

Vastgesteld

Toelichting

Utrechtse Sportagenda

2019

De Utrechtse Sportagenda brengt focus in het sportbeleid van de gemeente Utrecht. In de sportagenda wordt het accent gelegd op vijf kernthema’s waar de komende jaren aan wordt gewerkt.

Koersdocument Leefbare stad en maatschappelijke voorzieningen

2020

In het koersdocument staan de ontwikkelopgaven voor scholen, sportplekken en andere maatschappelijke voorzieningen.

Visie spelen, sporten en bewegen; Spelen in je eigen buurt

2022

Met deze visie willen we de ambities voor een stad waarin ruimte is om te spelen, concreet maken.

Effectindicatoren

Uitgebreidere informatie over indicatoren die betrekking hebben op deze doelstelling is te vinden:

Activiteiten

Om onze doelstelling te bereiken, gaan wij het volgende doen:

Nieuwe activiteiten in het begrotingsjaar

  • We starten volgend jaar met het traject voor een nieuwe sportnota met aandacht voor sport in een groeiende, verdichtende stad (gereed in 2024).
  • We maken een uitvoeringsprogramma ‘Toekomst ruimte voor sport’, met de oplevering van voorzieningen en resultaten van de zoektocht naar nieuwe locaties (gereed in Q2 2024).

  Bij toevoeging van nieuwe sportvoorzieningen wordt gebruik gemaakt van de prognose van het Mulier Instituut (in 2024) die we duiden met de sportnetwerken(gereed in 2024).

  • We starten met de ontwerpfase Zwembad Maximapark op basis van het programma van eisen en vervolgens de aanbesteding (gereed in 2024).
  • We starten met de bouw van sporthal Cartesiusdriehoek die naar verwachting eind 2025 wordt opgeleverd (gereed in 2025).
  • We starten met planvorming en de ontwerpfase vervangende nieuwbouw sporthal Lunetten, oplevering voorzien in 2026 (gereed in 2026).
  • We starten met de voorbereidingen van sporthal Vleuten de Meern, Sporthal Overvecht en Sporthal Merwede. Verwachte oplevering is voorzien in 2027 (gereed in 2027).
  • We stellen per wijk een programmering op voor de periode 2024 – 2026 voor het aanvullen en renoveren van sport – en beweegplekken in de openbare ruimte (gereed in 2026).
  • Actualiseren van voorzieningen en beheer van skeeler- en wielersportcentrum Nedereindse Berg in het Nedereindse Park (gereed in 2025).
  • Actualiseren van de handreiking voor zelfbeheer van sportaccommodaties (gereed in 2024).
  • Realiseren van een locatie voor recreatief roeien op de Vecht en ondersteuning van de roeiverenigingen bij opzetten van een trainingslocatie voor wedstrijdroeiers in Vianen (gereed in 2024).

Activiteiten die we niet meer doen

Niet van toepassing.

Activiteiten die we blijven doen

  • Tweejaarlijks ramen van benodigde sportcapaciteit (volgende raming in 2024) en dat vertalen naar sportvoorzieningen.
  • Beheren, onderhouden, renoveren en verduurzamen van accommodaties (zoals kleedkamers, velden, gymzalen) op natuurlijke momenten.
  • Met sportbonden en verenigingen in overleg - in samenwerking met SportUtrecht – om de bezetting van sportvoorzieningen te optimaliseren zodat de sportcapaciteit voor meer sporters ruimte biedt.
  • Voortzetten van sportnetwerkbijeenkomsten van SportUtrecht en jaarlijkse gebruikersoverleggen per accommodatie/ sportpark of per thema (binnensport, buitensport, zwembaden).
  • Voortzetten van het proces Slim Samen (voor het optimaliseren van de interne en externe samenwerking), waarbij we SportUtrecht en sportverenigingen betrekken.
  • Samen met het Wielerplatform Utrecht (WPU) wordt uitvoering gegeven aan het programma wielersport.
  • In het kader van het convenant tussen gemeente Utrecht en Utrechtse roeiverenigingen en de Visie Stadswater zetten we in op het behoud van het roeien op het Merwedekanaal in Utrecht.
  • Mogelijkheden verkennen voor trainingsroeiwater in Rijnenburg.

Financiën Toegankelijke sportvoorzieningen

In onderstaande tabel zijn de verschillen in de baten, lasten en reserves ten opzichte van begrotingsjaar 2023 toegelicht.

x €1.000

Toelichting verschillen

Bedrag

I/S

Lasten

Loon- en prijscompensatie

803

S

Basten

Loon- en prijscompensatie

1.392

S

Binnenaccommodaties: Extra middelen voor de Investeringsagenda Groei.

524

S

Reserves

Toevoegingen

Lagere toevoeging in 2024 door incidentele onttrekkingen in 2023 voor Uitvoeringskrediet Zuilense Vecht

-2.323

I

Beïnvloedbaarheid

De grafiek hieronder laat zien welk percentage van de lasten van deze doelstelling beïnvloedbaar is.

Voor het jaar 2024 was de doelstelling Toegankelijke sportvoorzieningen voor 53 procent beïnvloedbaar. Voor het jaar  2025 voor 57 procent beïnvloedbaar Voor het jaar  2026 voor 59 procent beïnvloedbaar Voor het jaar  2027 voor 62 procent beïnvloedbaar

De lasten binnen deze doelstelling zijn/worden grotendeels beïnvloedbaar. De ruimte is echter alleen in te zetten als gekozen wordt voor het afstoten/sluiten van binnen/buitenlocaties. De investeringen én exploitatielasten nemen dan op termijn danig af. De huidige capaciteitsbenutting (zeker op piekmomenten) geeft op dit moment geen aanleiding tot inkrimpen van beschikbare voorzieningen (eerder aanleiding tot uitbreiding). Inkrimping heeft ook als gevolg dat de beleidsdoelen voor bewegen en sporten naar beneden aangepast moeten worden. In de exploitatie van de huidige voorzieningen is maar beperkt ruimte te vinden. De huidige besparingen i.v.m. hoge energiekosten zouden op lange termijn kunnen blijven (ondanks klachten), maar de kosten zullen naar verwachting niet terugzakken naar het oude niveau, dus hier zit waarschijnlijk geen ruimte. Versobering in onderhoud, schoonmaak, beheer is beperkt mogelijk. Het huidige niveau biedt weinig ruimte .

Deze pagina is gebouwd op 11/08/2023 12:43:23 met de export van 11/08/2023 12:22:10